PS2. Analiza integrată a ecosistemelor pentru conservare și reconstrucție ecologică (scenarii; implicarea stakeholderilor, soluții).
În cadrul proiectului complex, proiectul specific 2 va utiliza o abordare holistică interdisciplinară, combinând științele naturale și sociale, pentru a realiza o analiză integrată a ecosistemelor în vederea conservării și restaurării ecologice.
Experții în domenii precum ecologie, statistică, biologie, chimie, științe sociale, geologie și geografie vor colabora pentru a furniza date care urmează să fie valorificate pentru dezvoltarea de scenarii de conservare și restaurare ecologică. Conceptul proiectului implică și angajarea părților interesate din zonele investigate în co-crearea unor alternative adecvate, accentuând rolul acestora de actori ai schimbării.
Proiectul propune o metodologie complexă de evaluare a calității ecosistemului acvatic, care integrează parametri chimici și biologici ai apei, sedimentelor și biotei. Va fi investigată prezența unei categorii de poluanți prioritari (metale grele) în probe de apă, sedimente și biotă. Pentru a oferi o perspectivă integrată holistică, vor fi dezvoltate modele de predicție bazate pe coroborarea tuturor datelor rezultate din abordarea multi-matrice. Acestea vor reprezenta un instrument important de suport a deciziilor pentru conservarea și restaurarea ecosistemelor acvatice. Un indicator relevant, care va fi utilizat pentru evaluarea calității ecosistemelor acvatice din zonele de studiu, îl reprezintă starea comunităților acvatice de nevertebrate, evaluată pe baza abundenței, frecvenței și a diversității acestora.
Studiul complex privind calitatea ecosistemelor din zona de studiu mai implică și investigarea abundenței și a biodiversității insectelor, acestea putând oferi informații relevante privind integritatea ecosistemului, eterogenitatea habitatului, dezvoltarea și recuperarea ecosistemelor după perturbări naturale sau antropice. Totodată evaluarea și cartografierea impactului ecologic și socio-economic al speciilor invazive exogene de interes pentru UE reprezintă o altă componentă importantă în investigarea calității ecosistemelor în zona de studiu.
Datele obținute de cercetători vor fi validate social prin implicarea cetățenilor, aceștia constituindu-se parte a procesului de definire a alternativelor de conservare și restaurare a ecosistemelor în zonele de studiu.