Proiect Specific 3. Dezvoltarea comunităților prin antreprenoriat în domeniul turismului albastru și restaurare ecologică a zonelor costiere și marine (BLUE4CITIZENS)

Obiectivul principal al acestui proiect specific, care se concentrează pe managementul și sustenabilitatea zonelor de coastă și marine din România, este de a sprijini dezvoltarea bazată de natură a comunităților locale prin cercetare și inovare, prin punerea în valoare a serviciilor
ecosistemice ale ariilor protejate, precum și prin implementarea de soluții pentru dezvoltarea ecoturismului, refacerea habitatelor naturale degradate, regenerarea terenurilor și infrastructurilor abandonate și promovarea economiei albastre într-un cadru de guvernanță participativă și implicare puternică a părților interesate.

La început, vom desfășura un set divers de activități de cercetare, variind de la revizuiri ale datelor științifice existente, baze de date, hărți, recomandări tehnice și de guvernanță din literatura de cercetare interdisciplinară, proiecte, rapoarte și strategii pe tema conservării biodiversității și a zonelor de coastă și marine, precum și managementul din cadrul dezvoltării durabile a economiei albastre, cu accent pe provocările asociate și soluțiile de atenuare. Analizele propuse vor include evaluarea stării biodiversității locale din zona Vadu-Corbu, cu identificarea principalelor amenințări ale acesteia. Pe baza rezultatelor, se vor realiza evaluarea costurilor economice în legătură cu
serviciile ecosistemice oferite, măsurile de reconstrucție necesare și căile alternative de dezvoltare durabilă. Planificarea scenariilor va fi apoi utilizată pentru stabilirea tendințelor serviciilor ecosistemice și dezvoltării comunității în funcție de patru niveluri posibile de investiție (niciuna, scăzută, medie, ridicată) în ecoturism, restaurare ecologică, formare antreprenorială și alte activități economice durabile. După selectarea scenariilor optime prin consultarea părților interesate, va fi furnizat un set de instrumente pentru dezvoltarea durabilă a comunităților, inclusiv identificarea posibilelor oportunități de finanțare. Implicarea părților interesate și a cetățenilor va fi accentuată în
continuare prin înființarea a două laboratoare locale (Living Labs) pentru co-crearea de soluții de dezvoltare a ecoturismului și de restaurare ecologică.

Ulterior, turismul albastru și soluțiile de restaurare ecologică vor fi integrate în proiectarea modelelor de afaceri adaptate la nivel local și a planurilor de afaceri. De asemenea, va fi configurată o platformă de date, reprezentând o aplicație suplimentară la Living Labs.

Etapele finale ale proiectului se vor concentra pe desfășurarea de sesiuni de educație și formare cu părțile interesate și cetățeni locali, având ca scop integrarea abilităților antreprenoriale și de conștientizare în vederea conservării biodiversității. Sprijinirea dezvoltării de cariere sustenabile pentru participanți va contribui la consolidarea capacităților locale, cu un impact pe termen lung asupra creării de cunoștințe pentru susținerea economiei albastre.