Obiectivele principale ale studiului de fezabilitate sunt:
- Identificarea actorilor cheie la nivel național și a rolurilor și contribuțiilor potențiale ale acestora la misiune.
- Analiza guvernantei resurselor de apa;
- Analiza capacității sistemului național de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI), a resurselor umane și a infrastructurii existente, de a contribui la obiectivele misiunii;
- Analiza percepției societății civile, a gradului de conștientizare a problemelor legate de resursele de ape;
- Analiza cadrului de politici și reglementări legate de gestionarea și restaurarea apelor naționale.
- Analiza surselor de finanțare si a articularii instrumentelor de finanțare, a modului în care aceste resurse pot fi mobilizate pentru a sprijini eforturile necesare la nivel național pentru adresarea misiunii.
La finalizarea studiului de fezabilitate, sunt anticipate următoarele rezultate principale:
- inventar digital al actorilor si altor elemente relevante pentru misiune. Acesta va permite cartografierea infrastructurilor de cercetare, actorilor relevanți, proiectelor importante, surselor de finanțare, legislației si regulamentelor la nivel național, UE.
- Integrarea analizelor in studiul de fezabilitate, care va detalia starea actuala si nevoile pentru alinierea la obiectivele UE, va propune un roadmap pentru dezvoltarea infrastructurilor CDI și o abordare de tipul Whole-of-Government pentru resursele de apa. Analiza, informațiile și datele pot deservi procesul de design politici pe baza de evidente și pot alimenta alte platforme digitale UE.
Coordonator Universitatea din București (Dr. Mariana Chioncel)
Parteneri: UDGJ, UBB, UOC, INSB, BEIA, CE, EHC, DDS