În perioada 3-4 octombrie 2024 a avut loc la Timișoara evenimentul MISIUNEA 3 – Restaurarea Oceanelor și Apelor Noastre – între cercetare și implementare. Evenimentul a fost organizat de Universitatea din București, SciResCareer – Centrul de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București-Ilfov și Centrul de competențe ResPonSE, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara,  CeCOCe – Centrul de consiliere și orientare în cariera de cercetător – regiunea de Vest.

Prima zi de workshop a inclus o sesiune de comunicări dedicată tinerilor cercetători cu preocupări în domeniul apei (studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători postdoctorali). Printre temele abordate s-au numărat sinteza de materialele utilizate în tratarea apelor reziduale, evaluarea prezenței compușilor farmaceutici și a microplasticelor în apele Dunării și ale unor afluenți, analiza SWOT privind monitorizarea Deltei Dunării, cercetări în domeniul apelor reziduale de mină, soluții bazate pe natură pentru reziliența sistemelor acvatice, evaluarea calității apei în lacuri din municipiul București și a unor surse de apă subterană din județul Ialomița, dar și metode de determinare a unor poluanți și de recuperare a unor compuși utili din ape reziduale.

Workshop Timisoara Corina Bradu Misiunea 3Keynote-urile workshop-ului au fost susținute de Prof. Dr. Corina Bradu (foto stânga), directorul centrului de competențe ResPonSE (Universitatea din București), Dr. Sorin Ulinici (ICPE SA Bistrița) și Dr. Mihai Adamescu (Universitatea din București).

Ziua s-a încheiat cu o sesiune de discuții și concluzii legate de un posibil follow-up la eveniment. Câteva din ideile generate de această sesiune sunt redate mai jos:

  • Infrastructura de cercetare existentă reprezintă o bază solidă pentru a susține proiecte de cercetare colaborative între instituțiile implicate în domeniul de interes;
  • Cercetătorii integrați în centre de cercetare sunt implicați în proiecte de anvergură și reușesc să disemineze rezultatele cercetării prin articole în reviste academice cu impact ridicat în domeniu;
  • O manifestare științifică periodică care să vizeze tematica gestionării resurselor de apă și a rezilienței ecosistemelor acvatice poate fi una din activitățile centrului de competențe ResPonSE; aceasta poate constitui o oportunitate de interacțiune între angajatorii de pe piața muncii și resursa umană formată în centrele universitare;
  • Centrul de competențe ResPonSE, alături de centrul SciResCareer poate furniza sesiuni de training pentru specialiștii în domeniul apei, atât în cadrul conferinței, dar și în evenimente dedicate.

Cea de a doua zi a workshop-ului a inclus lucrări pe două secțiuni, o întâlnire cu factorii de decizie locali și regionali și o serie de ateliere pentru tinerii cercetători.

Prima prezentare a aparținut doamnei Prof. dr. Corina Bradu, managerul proiectului ReSPonSE – Cercetare integrată și soluții sustenabile pentru protecția și restaurarea ecosistemelor din bazinul inferior al Dunării – zona costieră a Mării Negre, care a realizat o prezentare a centrului de competențe la nivel național creat prin proiectul amintit.

Keynote-ul zilei a fost susținut de dl. Ilie Vlaicu, doctor în chimie, absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, fost cadru didactic universitar și președinte al Asociația Română a Apei (ARA). ARA reunește toate companiile de apă din România, 43 la număr, dintre care două companii sunt private (București, Ploiești). De asemenea, ARA include institute de cercetare, companii producătoare de echipamente, membri persoane fizice, de regulă din zona universitară. Consiliul Tehnico-Științific reprezintă o structură în cadrul ARA de expertiză și orientare tehnico-științifică, care susține și promovează interesele membrilor ARA din punct de vedere tehnico-științific.

Concluziile discuțiilor se pot rezuma astfel; protecția mediului este un domeniu de interes la nivel internațional, cu oportunități variate. Nu este un atribut al unei singure discipline, ci unul interdisciplinar în care fiecare trebuie să contribuie cu propria experiență.

Prima sesiune a zilei s-a încheiat cu expunerea doamnei dr. Mariana Chioncel, care a prezentat studiul de fezabilitate ce se realizează în cadrul proiectului ResPonSE privind Misiunea 3 UE.

Cea de a doua sesiune a zilei de vineri a constat într-o sesiune de discuții cu factorii de decizie interesați și care pot contribui la realizarea studiului de fezabilitate. Au participat reprezentanți ai Administrației Bazinale de Ape Banat, Aquatim SA, Universității Dunărea de Jos Galați, Direcția de Sănătate Publică Ialomița, Universității de Vest din Timișoara și ai Universității din București. Au fost identificate o serie de proiecte ce vizează atât refacerea conectivității râurilor din aria de acoperire a ABA Banat, dar și proiecte educaționale de conștientizare a publicului larg cu privire la apă.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *